I den här artikeln redogör vi för kontokrediter och hur de skiljer sig från privatlån, blancolån och snabblån. Vi tittar även på möjligheten att teckna en kontokredit utan UC och vad det innebär. Vi kommer även lista ett antal långivare som erbjuder kontokrediter, för att ge dig några alternativ att välja mellan. Vi förklarar även vad begreppet ”högkostnadskredit” innebär för dig som låntagare och hur det påverkar lånets kostnader. Häng med!
Vad är en kontokredit?
En kontokredit skiljer sig från ett traditionellt snabblån eller privatlån. Kontokrediten kan jämföras med ett kreditkort på nätet, där du beviljas en kredit hos långivaren. Den brukar normalt ligga på 5 000 – 50 000 kronor. När du har beviljats krediten kan du själv välja att utnyttja så mycket av den som du behöver. Du kan plocka ut pengar från krediten till dess att din kreditgräns har uppnåtts.
Många långivare gör det väldigt enkelt för kunder att använda sin kredit. Vissa långivare erbjuder till och med en mobilapp där du enkelt kan ange hur mycket du behöver ta ut från krediten och pengarna sätts sedan snabbt in på ditt bankkonto. Andra långivare, som Moank, ger dig bonuspoäng som sänker din ränta om du sköter inbetalningarna.
Kontokredit är en löpande kredit du utnyttjar vid behov
Fördelen med en kontokredit är att du inte behöver göra en ny ansökan varenda gång du behöver pengar. När krediten en gång har blivit beviljad är det fritt för dig att ta ut pengar när som helst, så länge som du sköter dina återbetalningar och inte överstiger kreditgränsen.
Det kostar ingenting att ha en beviljad, outnyttjad kredit. Således är det smidigt att ansöka om en kredit och sedan utnyttja den endast vid behov. Då har du alltid en ekonomisk buffert tillgänglig om du behöver kapital akut.
Skillnaden mellan kontokredit och snabblån
Ett snabblån är ett traditionellt smålån utan säkerhet. Du ansöker om lånet och väljer belopp och återbetalningstid. Sedan betalas pengarna ut till ditt konto. Om du vill låna mer pengar behöver du göra en ny ansökan. En kontokredit är som ett virtuellt kreditkort, där du endast behöver ansöka en gång. Sedan kan du själv låna pengar löpande genom att utnyttja din kredit. Krediten sedan återbetalas månatligen under den valda återbetalningstiden till dess hela skulden är återbetald.
Att ansöka om kontokredit
Att ansöka om en kontokredit skiljer sig inte nämnvärt från processen när du ansöker om ett vanligt snabblån. Du börjar med att fylla i dina personuppgifter i ett enkelt formulär på långivarens hemsida. Där väljer du även din önskade kreditgräns och återbetalningstiden. Sedan legitimerar du dig med hjälp av BankID. Det görs även en kreditupplysning med hjälp av någon av de tjänster som gör kreditkontroller. Ibland erbjuds kontokredit utan UC, men det vanligaste är att UC används vid högre belopp.
Det är lika enkelt att ansöka om kontokredit som snabblån
När du har fått din kontokredit beviljad är det bara att meddela långivaren när du behöver använda krediten och ta ut pengar. De sätts oftast in redan samma dag eller dagen efter.
Vad kostar en kontokredit?
Att ansöka om en kontokredit utan UC är kostnadsfritt. När kontokrediten har beviljats betalar du vanligtvis en uppläggningsavgift som brukar ligga på 395 – 495 kronor. Utöver det tas det ofta ut en månadsavgift eller aviavgift. Den är normalt runt 29 kronor per månad. Slutligen tillkommer så klart även räntan.
En kontokredit är en så kallad ”högkostnadskredit” vilket innebär att den är dyrare än de räntor man får från exempelvis kreditkort. I gengäld är ansökan väldigt oproblematisk och det krävs inte heller någon säkerhet. Det lagstadgade maxtaket för effektiva räntor hos högkostnadskrediter är 40% och de flesta kontokrediter brukar ligga runt 39%.
Lägre månadsbelopp och lång avbetalningstid innebär högre kostnader
Eftersom räntan är löpande och adderas varje månad så blir krediten dyrare ju längre den är utnyttjad. Du betalar dessutom normalt någon form av månadsavgift som även den byggs upp med tiden. Det bästa är alltså att välja ett så högt månadsbelopp du har råd med när du återbetala din kontokredit, för att nollställa skulden snabbt. Om du drar ut på den under flera år kan den totala kostanden i slutändan dubbla de pengar du faktiskt har utnyttjat av krediten, så låt dig inte frestas av att betala in så lite som möjligt.
De flesta kontokrediter kräver en minsta återbetalning av 300 kronor per månad eller 10% av skulden, beroende på vilken av dessa som är lägst – men du kan alltid betala mer än så och vi rekommenderar starkt att du gör det för att få ner kostnaderna.
Hur återbetalas kontokrediten?
En kontokredit återbetalas alltid med ett fast månadsbelopp, som består av en viss procentandel (normalt 10%) av skulden alternativt en viss summa pengar. I månadsbeloppet ingår amortering på skulden, räntepålägg och eventuell månadsavgift eller aviavgift.
Det enklaste är att återbetala krediten via autogiro. Då dras beloppet i bakgrunden varje månad och du riskerar inte att glömma bort att betala någon faktura. Om du är sen med en faktura tas oftast en straffränta ut som läggs på kreditens vanliga ränta. Detta blir mycket dyrt och är något du absolut vill undvika.
Oavsett om du ansöker om kontokredit utan UC eller inte är det viktigt att återbetala skulden snabbt för att slippa dra på sig högre räntekostnader och avgifter. Tänk även på att en missad inbetalning ofta innebär en straffränta som läggs på din befintliga ränta.
Återbetala krediten snabbt för att minska kostnaderna
Du kan även återbetala kontokrediten med hjälp av e-faktura eller vanlig faktura hem i brevlådan. Håll koll på kostnaderna – de flesta långivare tar ut skilda avgifter beroende på ditt valda betalningssätt. En e-faktura kan exempelvis innebära en avgift på 19 kr/månad medan en pappersfaktura kostar 29 kr/månad.
Kontokredit utan UC
Många kunder efterfrågar en kontokredit utan UC, eftersom för många UC-förfrågningar kan ställa till problem vid framtida låneansökningar. Lyckligtvis finns det flera ställen där du kan ansöka om kontokredit utan UC. Håll bara utkik på långivarens hemsida. Om den exempelvis erbjuder kontokredit med Bisnode så använder de inte UC vid ansökan om kontokredit.
Det kan vara så att kontokredit utan UC innebär en högre kostnad,eftersom långivaren då använder ett mindre och inte lika heltäckande system för att mäta din kreditvärdighet. Därför är det viktigt att jämföra kontokrediter innan du tecknar kontokredit, så att du får en tydlig uppskattning av kostnaderna.
När bör man undvika att teckna en kontokredit?
Kontokredit är en smidig låneform med delbetalning i stället för att teckna ett vanligt snabblån. En kontokredit med UC eller annan kreditupplysning innebär dock alltid en risk. En högkostnadskredit är en dyrare form av lån och kostnaderna kan snabbt springa iväg om du inte sköter dina inbetalningar ordentligt. Vi rekommenderar inte att du ansöker om en kontokredit vid följande fall:
- Du har redan befintliga, obetalda krediter
- Du har redan ett kreditkort
- Du har aktuella skulder på andra ställen
- Du har osäker inkomst framöver
- Det kommer krävas lång tid att betala tillbaka skulden
Om du redan har tecknat en kontokredit kan det vara frestande att utnyttja den vid alla möjliga tillfällen. Om du exempelvis ser något på rea eller känner för att unna dig något så kan det locka att ta ut pengar från krediten, trots att bankkontot är tomt. Det är inte det optimala sättet att hantera sin kontokredit. Den ska endast användas vid absoluta nödtillfällen när inga alternativ står till buds. Tänk på att du riskerar att bli dragandes med en månadskostnad och ränta under lång tid framöver. Om du inte behöver pengarna akut är det bättre att spara ihop beloppet och köpa det du vill ha än att utnyttja krediten.
Kontokrediter med och utan UC
Här listar vi ett antal kreditgivare där du kan ansöka om kontokredit. Vi har även recenserat dessa så att du enkelt kan välja den som passar dig bäst. Besök gärna någon av nedanstående tjänster via våra recensioner och studera deras villkor – de skiljer sig åt rejält.
Flexlimit
Hos Flexlimit kan du ansöka om en kontokredit på 1 000 – 20 000 kronor. De tar ut en månadsränta på 3,25% vilket ger en effektiv årsränta på 59%. Flexlimit erbjuder en kundtjänst 7 dagar i veckan och dessutom en betalningsfri månad. Här kan du läsa vår recension av Flexlimit.
Moank
Moank är en ny kreditgivare som erbjuder kontokrediter på 5 000 till 50 000 kronor. Deras genomsnittliga årsränta är 16,5%. De har även ett intressant bonussystem som ger dig lägre ränta om du sköter dina inbetalningar. Vi har recenserat Moank här.
Smspengar
Hos Smspengar kan du teckna en kontokredit mellan 1 000 och 30 000 kronor. De är något dyra med en ränta på 39%. Dessutom tillkommer uppläggningsavgift, uttagsavgift och aviavgift, även om dessa är rätt normala i sammanhanget. Klicka här för att se vårt omdöme om Smspengar.
Vivus
Vivus erbjuder en kontokredit mellan 2 000 och 20 000 kronor, med valfri återbetalningstid. Krediten löper på till dess den är återbetalad. Den genomsnittliga räntan ligger på 39% och det tillkommer en uppläggningsavgift på 495 kr varje gång du ökar krediten. Du hittar vår recension av Vivus här.
Santander Consumer Bank
Santander Consumer Bank är normalt en långivare för snabblån och privatlån, men de erbjuder även ett praktiskt kreditkort till sina kunder. Kortet har upp till två månaders räntefri betalning och flera andra fördelar, exempelvis kostnadsfri valutaväxling om du befinner dig utomlands. Här kan du läsa vår recension av Santander Consumer Bank.